Het is een feit, het onderwijs is ‘kampioen in burn-out’ (AOb) en de cijfers liegen er niet om: Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek kampte in 2019 meer dan 27% van alle leerkrachten in Nederland met burn-outklachten. Terwijl het landelijke gemiddelde bij 17% lag.
Dat werkdruk en de daaruit voortvloeiende stress- en burn-outklachten een thema binnen het onderwijs zijn, is niet nieuw. Het staat zowel bij werkgevers als bij werknemersorganisaties al jaren hoog op de agenda. Maar ondanks alle inspanningen om de situatie te verbeteren, blijft de ervaren werkdruk onder leerkrachten onveranderd hoog.

Daarbij weten we dat stress niet per definitie ongezond is. Een bepaalde mate van stress kan zelfs helpen om beter te functioneren. Onderzoek wijst daarnaast uit dat het niet de werkdruk alléén is, die klachten veroorzaakt en tot een burn-out leidt. Meestal komen er ook nog andere factoren bij.
Daarom is het belangrijk dat leidinggevenden stress-signalen tijdig herkennen en proactief aanpakken, zodat de kansen op klachten en escalatie kleiner worden. Vaak begint het ermee om anders naar stress te leren kijken: kunnen we ons werk anders inrichten? Of hebben we andere mogelijkheden om met de aanwezige druk om te gaan?
In de workshop 'Les(s) stress' geven we u inzicht in hoe stress precies ontstaat, wat stress met mensen doet en op welke manier we ongezonde stress kunnen voorkomen. Onze RADI® gecertificeerde adviseurs Arbeid en Vitaliteit trainen u erop om stress - bij uzelf en een ander – tijdig te herkennen en geven u een overzicht over mogelijke effectieve interventies.
Deze workshop is geschikt voor leidinggevenden en bestuurders in het po.
Neem contact op met uw regioteam om de mogelijkheden te bespreken!