Bouwblokken
Titel
Het onderwijs is kampioen in burn-out
Tekst

Het is een feit, het onderwijs is ‘kampioen in burn-out’ (AOb) en de cijfers liegen er niet om: Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek kampte in 2019 meer dan 27% van alle leerkrachten in Nederland met burn-outklachten. Terwijl het landelijke gemiddelde bij 17% lag.

Dat werkdruk en de daaruit voortvloeiende stress- en burn-outklachten een thema binnen het onderwijs zijn, is niet nieuw. Het staat zowel bij werkgevers als bij werknemersorganisaties al jaren hoog op de agenda. Maar ondanks alle inspanningen om de situatie te verbeteren, blijft de ervaren werkdruk onder leerkrachten onveranderd hoog.

Afbeelding
sylvia.szely
Les(s) stress: Leidinggevende in gesprek met medewerker
Standaardverhouding van foto overschrijven
Websitebrede afbeeldingsverhouding gebruiken
Titel
Ongezond of gezond?
Tekst

Daarbij weten we dat stress niet per definitie ongezond is. Een bepaalde mate van stress kan zelfs helpen om beter te functioneren. Onderzoek wijst daarnaast uit dat het niet de werkdruk alléén is, die klachten veroorzaakt en tot een burn-out leidt. Meestal komen er ook nog andere factoren bij.

Daarom is het belangrijk dat leidinggevenden stress-signalen tijdig herkennen en proactief aanpakken, zodat de kansen op klachten en escalatie kleiner worden. Vaak begint het ermee om anders naar stress te leren kijken: kunnen we ons werk anders inrichten? Of hebben we andere mogelijkheden om met de aanwezige druk om te gaan?

Titel
Workshop Les(s) stress
Tekst

In de workshop 'Les(s) stress' geven we u inzicht in hoe stress precies ontstaat, wat stress met mensen doet en op welke manier we ongezonde stress kunnen voorkomen. Onze RADI® gecertificeerde adviseurs Arbeid en Vitaliteit trainen u erop om stress - bij uzelf en een ander – tijdig te herkennen en geven u een overzicht over mogelijke effectieve interventies.

Titel
Voor wie is de workshop?
Tekst

Deze workshop is geschikt voor leidinggevenden en bestuurders in het po.

Titel
Geïnteresseerd?
Tekst

Neem contact op met uw regioteam om de mogelijkheden te bespreken!

Omschrijving
Druk, druk, druk! - Herkenbaar? Bouwen ook uw medewerkers stress op, en geven ze aan steeds meer werkdruk te ervaren? Dat is in tijden van lerarentekort en de krapte op de arbeidsmarkt niet verrassend. Maar het goede nieuws is: u kunt er iets aan doen. Als u werkdruk en daaruit voortvloeiende stress-klachten herkent en op tijd aanpakt, dan kunt u escalatie voorkomen. Tijdens onze workshop ‘Les(s) stress’ geven we u de praktische handvatten die u nodig heeft.
Korte omschrijving
Praktische handvatten om ongezonde stress te herkennen en aan te pakken.