Bouwblokken
Titel
Meer aandacht voor een serieus probleem
Tekst

Van de rond 4 miljoen werkende vrouwen in Nederland is ongeveer de helft 45+ en bevindt zich daarmee in de levensfase van de overgang. Volgens onderzoek is 34% van het ziekteverzuim van vrouwen ouder dan 45 gerelateerd aan de overgang. Dat zijn stevige cijfers, die duidelijk maken dat de impact op het PO, waar voornamelijk vrouwen werken, enorm is. Het is meer dan waarschijnlijk dat ook uw school hiermee te maken heeft.

Toch is er te weinig aandacht voor: Vrouwen hebben hun hele leven lang geleerd hun lichamelijke en psychische klachten weg te rationaliseren, schrijft Camille Noe Pagán. En zorghulpverleners zijn slachtoffer van hun eigen vooroordelen en (gedeeltelijk) verouderde richtlijnen. Ook bedrijfsartsen en huisartsen vergissen zich nog wel eens: ze komen snel met de diagnose burn-out; de vraag of de klachten van hun patiëntes mogelijk veroorzaakt zijn door de overgang, wordt vaak niet onderzocht.

Afbeelding
do, 11/10/2022 - 09:56
sylvia.szely
Overgang en werk in het po: een lerares van 45+
Standaardverhouding van foto overschrijven
Websitebrede afbeeldingsverhouding gebruiken
Titel
In gesprek over de overgang
Tekst

Naast te weinig aandacht, is er ook nog steeds onvoldoende kennis over de overgang – het lijkt een taboe, in het bijzonder op de werkvloer. En dat is bitter, omdat stress en werkdruk overgangsklachten kunnen versterken. Het is dus een urgent probleem in het PO, waar de werkdruk maar blijft oplopen door het lerarentekort.

Daarom gaan we graag in gesprek over de overgang en de impact op het PO! Tijdens onze infosessie ‘Overgang en werk’ laten we zien waar vrouwen in de overgang echt mee te maken hebben en hoe deze ervaring hen en hun functioneren kan beïnvloeden. Wat zijn de klachten? En hoe verschilt de overgang nou echt van een burn-out? We geven u concrete tips over hoe u in gesprek kunt gaan met uw medewerkers over dit gevoelige onderwerp. Want door inzicht en bewustwording kunt u onbegrip en onnodig ziekteverzuim voorkomen.

Titel
Voor wie is de infosessie?
Tekst

We bevelen de infosessie aan voor HR-adviseurs, leidinggevenden en preventiemedewerkers.

Titel
Meer weten?
Tekst

Uw regioteam staat voor u klaar. Neem contact op voor meer informatie.

Omschrijving
Alle vrouwen krijgen er tijdens hun leven mee te maken: de overgang. Toch wordt er over dit onderwerp nog steeds te weinig gesproken, ook in het primair onderwijs. En dat terwijl 85% van het onderwijspersoneel vrouw is. Veel van de lichamelijke én psychische klachten van de overgang lijken op klachten die ook bij een burn-out voorkomen, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Wat is het verschil en hoe kunt u hier als HR-adviseur of leidinggevende mee omgaan?
Korte omschrijving
Door inzicht en bewustwording kunt u onbegrip en onnodig ziekteverzuim voorkomen.