Generatiemanagement houdt rekening met generatieverschillen binnen uw schoolorganisatie. Ze verschillen namelijk in opvattingen over bijvoorbeeld organisatiecultuur of manier van werken. Dit kan zorgen voor spanningen op de werkvloer. Tegelijkertijd kunnen deze generaties veel van elkaar leren. Mits dit gebeurt met aandacht en respect voor de verschillen en overeenkomsten. Door generatiemanagement toe te passen, kunnen schoolbesturen generaties met elkaar verbinden en motiveren zodat de samenwerking soepeler en efficiënter verloopt.
Door generatiemanagement in te zetten krijgt u inzicht in de verschillende kenmerken en behoeften van verschillende generaties. Door dit inzicht kan er gebouwd worden aan een toekomstbestendige organisatie die inclusief is voor alle generaties.
Scholen die inzetten op generatiemanagement zijn:
- aantrekkelijk voor de jongste leerkrachten
- een omgeving waarin oudere leerkrachten met plezier werken tot aan het pensioen
- vernieuwend en eigentijds en krijgen daardoor meer maatschappelijke waardering
- wendbaar en creatief in het oplossen van hardnekkige vraagstukken
- klaar voor een nieuwe generatie leerlingen door van binnenuit eigentijds onderwijs te ontwikkelen.
Uw regiocoördinator vertelt u graag meer over de mogelijkheden en voordelen van generatiemanagement. Kijk op vfpf.nl/regioteams voor de contactgegevens.
Zet generatiemanagement in voor vernieuwing van binnenuit. Download de whitepaper Aantrekkelijk primair onderwijs voor 'jong en oud' van generatiedeskundige Dr. Aart Bontekoning.
Lees ook:
- Aantrekkelijk werken in het onderwijs voor jong en oud
- In gesprek met verschillende generaties
- Onderstaande video met Aart Bontkoning over verschillende generaties in het primair onderwijs