Om deze doelen te bereiken zijn er drie subsidieregelingen waarvan u gebruik kunt maken. Hieronder leest u meer over deze subsidies.
Het pre-advies is een uitbreiding op de eerstejaars evaluatie uit de Wet Verbetering Poortwachter. Het is bedoeld voor werknemers uit het primair onderwijs die 12 maanden ziek zijn, die volgens de bedrijfsarts over restverdiencapaciteit beschikken en van wie een spoedig, duurzaam en volledig herstel nog niet zeker is. Het doel is om in een vroegtijdig stadium (mogelijke) WGA-instroom op te sporen en te voorkomen.
Bij een pre-advies toetst een arbeidsdeskundige of het gevolgde re-integratieplan reëel en adequaat is. Zo nodig worden er concrete aanbevelingen voor het vervolg gedaan. Bovendien krijgen werkgever en werknemer informatie over mogelijke financiële consequenties na twee jaar ziekte.
Een subsidie op de kosten van een preadvies vraagt u als volgt aan:
- De werknemer vult de Toestemmingsverklaring in en geeft deze af bij de arbeidsdeskundige. Voor het aanvragen van deze subsidie worden namelijk persoonsgegevens opgevraagd en verwerkt. Op grond van de AVG moet de werknemer daarvoor toestemming geven.
- De arbeidsdeskundige vult het Digitale formulier Resultaat pre-advies in en uploadt daarbij de toestemmingsverklaring van de werknemer. Dit moet gebeuren binnen de periode dat de werknemer minimaal 10 en maximaal 13 maanden ziek is. Daarnaast moet een print van het volledig ingevulde formulier verstuurd worden aan en besproken worden met de werkgever én werknemer.
- Om het formulier Resultaat preadvies in te kunnen vullen moet de arbeidsdeskundige zich eerst registreren en een account aan te maken.
- Zodra u de print van het formulier heeft ontvangen, kunt u een Aanvraag pre-advies indienen bij het Participatiefonds. Bij de aanvraag voegt u een kopie van de factuur van de uitvoerder van het preadvies toe.
U ontvangt binnen 8 weken een beslissing van het fonds.
Deze subsidie biedt de mogelijkheid van een aanvulling op een re-integratietraject gericht op het vinden van een werkkring elders. Het traject is maatwerk, toegesneden op de mogelijkheden van de WGA-gerechtigde en wordt verzorgd door een re-integratiebedrijf. Maatwerktrainingen, introductie bij potentiële werkgevers en oefenwerkplekken kunnen deel uitmaken van het traject.
De subsidie richt zich op de volgende doelgroep:
- een WGA-er afkomstig uit het primair onderwijs;
- die niet herplaatst kon worden bij de eigen werkgever; en
- die ook niet elders al een arbeidsovereenkomst heeft van ten minste 50% van zijn/haar restverdiencapaciteit.
De maximale vergoeding op grond van deze subsidie is € 5.000 (inclusief btw). Na goedkeuring van de aanvraag wordt 50% van het gefactureerde bedrag vergoed. Indien de betrokken werknemer wordt herplaatst, wordt de resterende 50% vergoed.
Soms aarzelen werkgevers om een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer in dienst te nemen. Om de drempel voor werkgevers te verlagen, biedt de loonkostensubsidie mogelijk uitkomst. Zo wordt de kans verkleind dat de werknemer in een WGA-vervolguitkering terechtkomt.
De loonkostensubsidie is bedoeld voor iedere werknemer uit het primair onderwijs, die recht op een WGA-uitkering heeft en niet voor minstens 50% van de restverdiencapaciteit bij zijn eigen werkgever kan worden geplaatst.
De subsidie wordt toegekend voor een periode van minstens 12 maanden en maximaal 24 maanden.
De eerste 12 maanden bedraagt de subsidie:
- 50% van het brutosalaris
- inclusief werkgeverslasten
- maar maximaal 50% van de restverdiencapaciteit
Subsidie tweede jaar:
- vergoeding van maximaal 25% van de restverdiencapaciteit.
Neem voor meer informatie contact op met ons Team Loopbaanadvies via 088 - 837 30 30 of [email protected].