Bouwblokken
Titel met tekst
Titel
Arbomeester en de RI&E
Tekst
Iedere 4 jaar moet u als school een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) maken. Hiermee kunt u de risico’s voor uw personeel en uw organisatie terugdringen. In de RI&E omschrijft u gedetailleerd alle risico’s waaraan werknemers worden blootgesteld en de maatregelen die u neemt om deze risico’s te beperken. Arbomeester is het branche-instrument waarmee in het primair onderwijs een RI&E uitgevoerd kan worden. Ook is erop te raadplegen wat de minimale eisen per aandachtspunt zijn. Lees hier meer over Arbomeester en de RI&E.
Titel met tekst
Titel
Toetsing Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
Tekst
Elke vier jaar voert u als schoolorganisatie verplicht een RI&E uit. Daarmee bent u er nog niet: uw RI&E moet ook nog worden getoetst*. In deze toetsing is onlangs e.e.a. veranderd. Waarom uw RI&E moet worden getoetst en wat de veranderingen voor u betekenen leggen we in dit artikel uit.
Titel met tekst
Tekst
De risico’s die uit uw RI&E naar voren komen worden direct gekoppeld aan oplossingsrichtingen uit de Arbocatalogus PO. Hierdoor krijgt u meteen praktische oplossingen aangereikt. Daarnaast leest u in de Arbocatalogus PO aan welke voorschriften van de Arbowet u moet voldoen en hoe u deze in de praktijk op uw school kunt toepassen, om een zo veilig en gezond mogelijk werkklimaat te realiseren. De Arbocatalogus PO is ontwikkeld door de vertegenwoordigers van de werkgevers- en werknemersorganisaties uit het primair onderwijs en mensen uit de praktijk. Het Vervangingsfonds en TNO Innovation for life zijn betrokken bij de bouw, het beheer en onderhoud ervan. Daarnaast maakt de catalogus deel uit van de cao PO en wordt jaarlijks getoetst door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Titel
Voorbeelden van individuele plannen
Titel
Voorbeeld arbobeleidsplan
Titel met invulbare tekst
Het voorbeeld arbobeleidsplan is een richtlijn voor het opstellen van een eigen arbobeleidsplan. Het bevat, gedeeltelijk uitgewerkte, elementen die thuishoren in een goed beleidsstuk. In dit voorbeeld wordt ervan uitgegaan dat een arbobeleidsplan op bestuursniveau wordt vastgesteld.
Het voorbeeld kan worden gebruikt om:
• de doelstellingen en de inhoud van het arbobeleid te formuleren;
• de verdeling van middelen en taken schriftelijk vast te leggen;
• het beleid te toetsen aan de geformuleerde doelstellingen en zonodig de doelstellingen periodiek bij te stellen.
Indien u met dit voorbeeld aan slag gaat, is het van belang dat u dit afstemt op uw eigen organisatie. Dit betekent dat u minimaal:
• uw eigen intenties en doelstellingen formuleert;
• de diverse beleidsonderdelen invult aan de hand van het organisatiebreed organogram;
• omschrijft hoe de verschillende beleidsonderdelen in de praktijk worden gebracht;
• de taakverdeling aanpast aan de hand van de afspraken die hierover op organisatieniveau zijn gemaakt.
Titel
Verzuimbeleidsplan PO - handreiking
Titel met invulbare tekst
Met een goed (ziekte)verzuimbeleid bevordert u de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers en voorkomt u (ziekte)verzuim. Bij het opstellen of doorontwikkelen van uw eigen beleidsplan, kunt u gebruik maken van deze handreiking verzuimbeleidsplan.
Het (ziekte)verzuimbeleid is onderdeel van het arbo- en personeelsbeleid en heeft als doel het voorkomen van arbeidsongeschiktheid en beroepsziekte, het beperken van ziekteverzuim en het naleven van de wetgeving. Een goed en volledig (ziekte)verzuimbeleidsplan gaat in op preventie, herstel, registratie en administratie. Het bevat protocollen en leidraden op het gebied van ziekte en re-integratie, ziekmeldingen, verzuimgesprekken, huisbezoeken en werkhervatting. Ook bevat het een algemene toelichting op de Wet Verbetering Poortwachter.
Titel met tekst
Titel
Sta sterker met de preventiemedewerker
Tekst
Arbo is geen feestje van de werkgever alleen; met slechts een arbobeleid ben je er nog niet. De cirkel is pas rond als ook de medewerkers bewust zijn van de noodzaak om veilig en gezond te werken. Dat betekent dat een werkgever niet alleen tijd moet investeren in het instrueren van medewerkers. Ook moet een cultuur worden gecreëerd waarin medewerkers elkaar aan kunnen spreken op gezond, veilig en met plezier werken. De preventiemedewerker heeft hierin een belangrijke rol.
Titel
1. Arbo Adviescentrum PO
Titel met invulbare tekst
Voor vragen over RI&E, de Arbocatalogus PO, arbowetgeving, binnenklimaat en BHV.
- Telefoonnummer: 088 - 837 30 30 (elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur).
- E-mailadres: [email protected]
Titel met invulbare tekst
Om tot een gedegen plan van aanpak voor goede arbeidsomstandigheden te komen kunt u advies van uw regioteam inschakelen.
Omschrijving
Om tot goede arbeidsomstandigheden te komen moet er een gedegen plan van aanpak gemaakt worden, op basis van de individuele situatie per school. Allereerst wordt gekeken naar het geheel aan arbeidsomstandigheden in de huidige situatie. Hiervoor kunnen meerdere instrumenten, diensten en producten ingezet worden. Vervolgens wordt dit verwerkt in een plan van aanpak, waarbij mogelijke oplossingsrichtingen worden onderzocht. Hieruit volgen besluiten over de uit te voeren oplossing.
Korte omschrijving
Als schoolbestuur moet u voor goede en veilige arbeidsomstandigheden zorgen. De Arbocatalogus en Arbomeester helpen u op weg.
Rangschikking (volgordelijkheid)
-48